perjantai 4. tammikuuta 2013

Karnaluks, käsityötukku

Tässä postauksessa kerron Karnaluksista. 

Aina Tallinnassa käydessäni käyn ostoksilla Karnaluksissa. Se on käsityötukku, josta saa ostaa myös yksityishenkilö. Koska Karnaluks on pääasiallisesti tukku, niin tavalliseen kauppaan verrattuna siellä hinnat ovat usein esitetty pelkästää verottomana. Viron alv prosentti on 20%.  Esim. jos tuotteen hinta on merkitty 5 € + 20 %, maksaa se siis 6€. Joissakin tuotteissa on ilmoitettu jopa kokonaishinta veron kanssa.

Lisäksi ainakin langoissa on tukkupakkausetu. Jos ostaa 10 kerää samaa lankaa, on kpl-hinta edullisempi kuin alle 10 kerää ostettaessa. Huom! Lankojen ei tarvitse olla samaa väriä, vaan voi ottaa samaa lankaa erivärisenä. Langoissa on mielestäni hyvin eritelty hinnat, sekä verot että bulkki hinnat.

Jos menet ensimmäisen kerran Karnaluksiin varaa aikaa reilusti! Eilen käydessäni en juuri ihmetellyt yhden hyllyn edessä kovin kauaa, mutta kaikkiaan mulla meni siellä 1,5 tuntia. Kassalle jonotusta varten kannattaa varata aikaa reilusti. Varsinkin jos on pitkät jonot tai jos sulla on paljon laskettavia (esim. nappeja ja nauhoja) tuotteita korissasi.

Karnaluksissa ei ole käytössä viivakoodinlukijasysteemiä, vaan myyjät hakevat koneelta jokaisen tuotteen ja jaottelevat kaikki erihintaiset tuotteet erikseen. Eli systeemi on hidas ja yleensä työtä tekee kaksi henkilöä. Lopuksi halutessasi saat kuitin jossa tuotteet eritelty verottomin hinnoin ja loppusumma on sitten verottomana ja verollisena.

Karnaluksin käyntikortti, jossa tarkat tiedot, lisäyksenä voisin mainita, että kartoissa tavallisesti tien nimi on K.A. Hermanni


En ala selittämään miten kaikin mahdollisin keinoin Karnaluksiin pääsee, sen voit itse lukea erillisestä blogista näin pääset Karnaluksiin .

Sen verran kerron, miten itse menen sinne.
Yleensä matkustan Tallinnaan Vikingillä, joten terminaali on Reisisadam A-terminaali. Siellä on R-kioski josta ostan yhden päivän lipun joukkoliikenteeseen. (Kerron tarkemmin toisessa postauksessa joukkoliikenteen lippu-uudistuksesta, joka muuttui täysin nyt vuoden 2013 alusta.)

Bussi numero 2, lähtee A-terminaalin oikealta reunan pysäkiltä kun katsotaan ulko-ovilta kaupungille päin. Näytä korttia oranssille leimauslaitteelle. Jää pois kun kuullutetaan ja pysäkkitaulussa lukee Autobussijaam. Lähde kulkemaan bussin tulosuuntaan. Karnaluks sijaitsee oikealla puolella katua. Ylitä katu. (Ylitys siksi, että K. A. Hermanni -kadun kohdalla ei ole suojatietä.

Karnaluksen rakennus on vaaleanharmaa. Kulmassa on Mack´s-ravintola. Se on hyvä maamerkki, että olet oikean talon kulmalla. Huom! K.A. Hermanni on yksisuuntainen katu, joten Tartu Maantieltä ei voi kääntyä kadulle. Kävele rakennuksen viertä niin kauan kuin tulee viimeinen ovi (muistaakseni 3. ovi). Seinässä on kyltti jossa valkoisella pohjalla punaisella lukee mm. Karnaluks. Kävele pienet portaat ylös (vasemmalle puolelle jää sporttibaari), avaa ovi ja tulee taas kyltti Karnaluks. Avaa metalli ovi ja nouse portaita kerros. Karnaluksin ovi on metallinen harmaa ovi, jonka oikealle puolella on summeri. Ovi on aina lukossa ja avataan kassalta. Sitten vain nauttimaan edullisista hinnoista ja ihmettelemään tavaran määrää!

1 kommentti:

  1. Kiitos neuvoista! Huomenna pääsen lähtemään parin päivän reissulle Tallinnaan!

    VastaaPoista